zaterdag 21 september 2019

Dubbeldeman


Maarten Dubbeldeman (1878-1972) dreef zijn zaak vanaf 1904 op verschillende locaties. Aanvankelijk onder de naam “De Nieuwe Leidsche Boekhandel” (tevens leesbibliotheek) aan de Kloksteeg 10. Al in 1906 verhuisde hij naar een veel ruimer pand aan de Steenstraat 57. In 1908 was de zaak gevestigd op Haarlemmerstraat nr. 1, hoek Paardesteeg. In 1915 werd de boekhandel definitief gevestigd op Breestraat 3. In 1923 werd het bedrijf een naamloze vennootschap en in 1924 veranderde de naam in Dubbeldeman’s boekhandel. Volgens het grote blauwe etiket zat de boekhandel in 1933 op Breestraat nr. 7, maar dat was hetzelfde pand als nr. 3 (na een omnummering). De specialisatie was Nederlands-Indië. Zoals wel vaker in die tijd zien we op de paarse etiketjes vermeld: boek-, kunst- en kantoorboekhandel. Bovendien trad hij ook op als uitgever, o.a. van proefschriften.

In 1906 gaf hij de volgende publicatie uit: "Marx of Christus : verslag van het openbaar debat gehouden op donderdag 22 maart 1906, tusschen de heeren F. van der Goes, privaat docent aan de Gemeente Universiteit te Amsterdam en Ds. R.J.W. Rudolph, geref. predikant te Leiden". Het antwoord van Dubbeldeman zelf op deze vraag is niet moeilijk te raden, want hij was actief in de Afdeling leiden van de SDAP. In 1945 werd Maarten opgevolgd door zijn zoons Franciscus Johan en Johannes. In 1967 werd het bedrijf opgeheven en daarna begon universiteitsboekhandel Ginsberg in het pand een filiaal waar o.a. de literatuur-, geschiedenis- en rechtenvoorraad werd aangeboden.
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en buiten
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: tafel en buiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haas

Vanaf 1839 was de boekbinderij/boekhandel/uitgeverij van J. de Haas & Zoon gevestigd op de N. Z. Achterburgwal nr. 344, bij de Gasthuism...