zondag 11 oktober 2020

Rijmenam

In 1897 stichtte M. van Rijmenam een binderij en linieerinrichting aan de Oranjelaan nr. 21-23 , bij de Stationsweg in Den Haag (later uitgebreid met de nummers 13 en 15). Het bedrijf maakte een spectaculaire groei door. Er werd een drukkerij aan toegevoegd, die bij het grote publiek vooral bekend werd van de Rijam-agenda. Naast de fabrieksmatige binderij kende het bedrijf ook een kunstboekbind-afdeling (zie etiket). Diverse leden van de familie Rijmenam waren in de zaak werkzaam, ik noem: Henrik Jan Willem (Henk) Rijmenam en Albert Rijmenam. Door de enorme expansie werd op een gegeven moment verhuizing naar een groter pand noodzakelijk. In 1955 werd het bekende pand aan de Fruitweg nr. 17, hoek Dynamostraat betrokken. De zaak had een groot aantal personeelsleden, onder wie de vader van Kees van Kooten. In 1959 werd de Leidse  binderij van J.G. Pulle ingelijfd. In 1990 verhuisde de firma opnieuw, nu naar de Kerketuinenweg nr. 4.

Toch ging het in de loop der jaren bergafwaarts met het bedrijf. In 1994 werd de verlieslijdende agenda-afdeling overgenomen door de Van Dorp-groep uit Nieuwegein en in 1999 koopt het Belgische bedrijf Brepols de andere onderdelen van Rijmenam. Dit kon niet voorkomen dat Rijmenam in 2004 failliet ging.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...