donderdag 8 oktober 2020

Reformhuis

Het echtpaar F. H. Dissen richtte in 1936 kort na hun huwelijk “Reformhuis Natura” op aan de Laan van Meerdervoort nr. 599 in Den Haag. In die tijd waren er verspreid over heel Nederland diverse reformhuizen, die gelinkt konden worden aan de zgn. humanitaristische beweging, een verzamelnaam voor alternatieve, idealistische stromingen. Men verkocht alle mogelijke reformartikelen (gezonde voeding, géén vlees). Maar de zaak aan de Laan van Meerdervoort verkocht ook boeken die pasten bij het assortiment, zogenaamde “levenshervormingsboeken” van bijv. auteurs als Werner Zimmermann, Bircher- Benner, etc. De boekenafdeling had korte tijd een aparte naam  “Wending Boekhandel”. Men verkocht daarnaast ook Fidus kunstdrukken naar “natuurverbonden-Germaansche tekeningen”. Geadverteerd werd er vooral in De Vlam, weekblad voor vrijheid en cultuur. Het echtpaar richtte in de oorlog ook de naturistenvereniging “Zon en leven” op, die een terrein bij de Loosdrechtse plassen huurde “De vier elementen”. Vele jaren later vertelden de kinderen Dissen dat zij hun hele leven nooit één stukje vlees gegeten hadden.

Hoe lang F. H. Dissen eigenaar van de zaak is geweest, is mij niet bekend, maar op hetzelfde adres aan de Laan van Meerdervoort zit tot op de dag van vandaag natuurvoedingswinkel “Zonnepoort”.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...