donderdag 21 mei 2020

Haas


In 1869 werd aan het Noordeinde nr. 156 in Den Haag de firma L. K. C. de Haas gevestigd. De zaak was op diverse gebieden actief: leesbibliotheek (in 5 talen), boek- en kantoorboekhandel, leesinrichting voor tijdschriften onder de naam “Nut en genoegen”, advertentiebureau, binderij en drukkerij. In 1889 zat de uitgeverij op de Hartogstraat nr. 3. Ik noem één uitgave: “Uit het leven van een onderwijzer : een luimige schets dóór een onderwijzer”. In 1895 werd een filiaal geopend aan de Obrechtstraat nr. 41. In 1903 werd de hoofdvestiging verplaatst van het Noordeinde nr. 156 naar nr. 152. Toen was de drukkerij gevestigd  onder de naam Anton de Haas aan de Frederikstraat nr. 9.

In 1905 werd de drukkerij/binderij ondergebracht in het nieuw gebouwde hoekpand aan de Tasmanstraat nr. 147, hoek Spoorbaan. De zijmuur van dit pand werd door De Haas verhuurd aan andere bedrijven om er reclameschilderingen op aan te brengen. Het zal dan ook niet verbazen dat de uitgeverij het volgende werk publiceerde: “Handleiding voor het huisschilderen ten dienste van opzichters en bouwkundigen / door J. M. Kippel”. In 1905 werd ook een fietskaartje voor de provincie Zuid-Holland uitgegeven.

In 1929 werd nog feestelijk het 60-jarig bestaan van de leesinrichting “Nut en genoegen” gevierd, dan gevestigd aan de Sweelinckstraat nr. 158, maar in 1930 viel het gordijn. De toenmalige eigenaren, H. W. de Haas en A. Chr. De Haas gingen failliet.        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...