zaterdag 7 maart 2020

Centrale Esperanto


Johannes Coenraad Koens deed eerst ervaring op in de leesbibliotheek van Blankwaardt & Schoonhoven, daarna achtereenvolgens  bij boekhandel Van Hoogstraten, in het antiquariaat van Nijhoff en bij de kunsthandel van Goupil et Cie op de Plaats. In 1905 trouwde hij met Maria M. J. de Rooy. In hun woning aan de Heemstraat nr. 72 werd een verkooppunt ingericht voor boeken over vegetarisme. In 1908 begon Koens zijn eigen boekhandel “F.C. Koens” in de Bonistraat nr. 8, later Bankastraat nr. 2a. Rond deze tijd startte hij ook de Centrale Esperanto Boekhandel. In 1920 werd deze boekhandel omgezet in een N.V. Koens emigreerde in 1922. Zijn vrouw zette (later samen met haar zoon F. Koens) boekhandel F.C. Koens voort, maar veranderde later de naam in “Archipel Boekhandel”. Over de verdere geschiedenis van deze boekhandel later in deze serie meer.

De N.V. Centrale Esperanto Boekhandel gaf in 1927 een 2e druk uit van het “Woordenboek Nederlandsch-Esperanto” van de Rotterdamsche Esperantisten-Vereeniging “Merkurio”. De boekhandel werd in 1937 geliquideerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heer

Johannes de Heer (1866-1961), vooral bekend van zijn “zangbundel ten dienste van huisgezin en samenkomsten”, begon in 1898 vanuit zijn woonh...