maandag 9 maart 2020

Cleef


De familie Van Cleef kwam in de 18e eeuw uit het Pruisische Barmen bij Wuppertal naar Den Haag. Men bewoonde in Barmen de hof “Het Clef” (=de helling). Pieter van Cleef (1710-1777) opende in 1739 een boekhandel/annex uitgeverij op het Spui nr. 28/28a. Hij ontwikkelde zich tot één van de meest prominente boekhandelaars van zijn tijd. Al in het eerste jaar publiceerde hij “Les amusemens de la Holllande”. De boekhandel was o.a. gespecialiseerd in Hoogduitsche boeken. Na zijn overlijden in 1777 werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Isaac van Cleef (1748-1803). Deze gaf o.a. het werk uit van Betje Wolff en Aagje Deken. In 1794 nam hij de zaak over van zijn neef Pieter van Thol, boekverkoper op het Binnenhof. Toen Isaac in 1803 overleed, zette zijn oudste zoon Pieter de zaak voort onder de naam “De Erven Isaac van Cleef”. Al spoedig werd hij terzijde gestaan door zijn jongere broer Jan Eliza van Cleef (1785-1828). Zij specialiseerden zich in het uitgeven van militaire boeken onder de naam “De Gebroeders Van Cleef”. In 1808 openden de broers een filiaal in Amsterdam in de Warmoesstraat (geleid door Jan Eliza). In 1824 hield van Cleef samen met 2 collega’s een belangrijke boekenveiling (de collectie van Johan Meerman). Toen Jan Eliza in 1828 overleed, zette Pieter de Amsterdamse vestiging nog voort tot 1836, waarna de zoon van Jan Eliza, Isaac Elisa Jan het roer overnam.

Inmiddels mocht de firma zich tooien met de door Lodewijk Napoleon toegekende titel ”Koninklijk Boekhandelaar”. Toen Pieter van Cleef in 1851 overleed werd hij opgevolgd door zijn zoon Pieter Marinus (1816-). Deze opende een 2e pand aan de Bagijnestraat nr. 13. Hij werd mede-oprichter van de ’s-Gravenhaagsche Boekhandelaars-Vereeniging. De Amsterdamse vestiging werd in 1852 overgedaan aan Adrianus Franciscus Loyé. Pieter van Cleef had geen nazaten. In 1871 werd de zaak overgenomen door werknemer W.J. van Randwijk. In 1883 associeerde  deze zich met Cornelis van Wermeskerken die al jaren bij het bedrijf werkzaam was. In 1908 werd Van Wermeskerken enige eigenaar. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jacobus Cornelis van Wermeskerken. Deze liet de panden aan het Spui afbreken; er kwam één nieuw pand voor in de plaats, dat bekend werd als “De Vijf Poortjes”. In 1960 werd de uitgeverij-tak overgedaan aan Van Goor. De boekhandel werd door J.C. van Wermeskerken voortgezet samen met zijn zoons Lambertus en Cornelis. In 1961 verhuisde de winkel naar de Lange Houtstraat nr. 34. Directeur werd Cornelis van den Berg, die al sinds 1929 bij het bedrijf werkzaam was. Maar deze begon in 1962 zijn eigen boekhandel in Voorburg. Bij Van Cleef werd hij opgevolgd door Wouter Wagner, de kleinzoon van Wouter Nijhoff. In november 1967 werd boekhandel Van Cleef opgeheven.

Naast de vele militaire uitgaven (zoals de studieboeken voor de Koninklijke Militaire Academie in Breda) werd door van Cleef naast zeer veel andere titels ook uitgegeven het befaamde “Recepten van de Haagsche Kookschool” (40 drukken).   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...