zaterdag 18 juni 2022

Drie Provinciën

A.B. van de Nadort had rond 1922 een drukkerij/boekhandel op de Groenmarkt nr. 511 in Gorinchem onder de naam “De Drie Provinciën”, een naam die je in de 20e eeuw in Gorinchem vaker bij bedrijven en instellingen tegenkomt. De drukkerij had hij overgenomen van de fam. Zillig. Rond 1927 verhuisde de zaak naar de Langendijk B, 161 (na de omnummering nr. 8 (ook wel 8-10)). Er was tevens een leesbibliotheek en advertentiebureau aan de zaak verbonden en men kon er ook terecht voor bindwerk. Het ging hier om een christelijke boekhandel die adverteerde met kerkbankbijbels, bijbelteksten op fluweel etc. Van de Nadort gaf ook enkele publicaties uit, waaronder: “De heerlijkheid van de toekomstige beweging aller dingen : afscheidsprediking gehouden in de Geref. Kerk te Gorinchem zondag 24 Sept. 1922”, door K. Schilder. De boekhandel presenteerde zich overigens ook vaak eenvoudigweg als “Boekhandel A. B. van de Nadort”. In 1937 verhuisde de zaak naar de Langendijk nr. 42. Toen A. B. van de Nadort in 1943 na een langdurige ziekte overleed, zette zijn weduwe mevr. W. van de Nadort-van Spanje de zaak voort. Na háár overlijden in 1952 kwam de leiding in handen van B. J. (Bas) van de Nadort, mej. Johanna E. P. van de Nadort en haar man P. Stolze. De zaak wordt in 1973 voor het laatst vermeld.

1 opmerking:

  1. Na het overlijden van mw. W. van de Nadort-van Spanje kwam de zaak in praktijk in handeden van haar zoon B.J en dochter E.P van de Nadort. De andere dochter, J.A.P. Stolze-van de Nadort was erfgename en omdat toen wettelijk vrouwen niet konden handelen werd haar Man P. Stolze ook officieel opgevoerd. In werkelijkheid hadden zij geen inbreng in de dagelijkse gang van zaken. Zij woonden in Honselersdijk in het Westland.

    BeantwoordenVerwijderen

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...