maandag 19 april 2021

Brouwer 2

De wat chiquere boek- en kunsthandels presenteerden zich in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw vaak richting hun clientele in het Frans. Zo ook de papeterie van J. Th. de Brouwer met vestigingen in Rotterdam & La Haye. In mei 1854 nam De Brouwer de handel in papier-, kantoor-, schrijf- en teekenbehoeften over van J. Valken aan de Hoofdsteeg, Wijk 11, nr. 125 in Rotterdam. Onder zijn bewind werd het assortiment uitgebreid. Zo bood hij in 1868 een “wonder camera” aan, “een optisch instrument om ondoorschijnende voorwerpen op eenen witten ondergrond te werpen, zoo als photographische portraits die levensgroot worden”. Er was tevens een boekbinderij aan de zaak verbonden.
In 1869 neemt De Brouwer de handel in papier-, schrijf- en kantoorbehoeften, maroquinerien over van J. F. van Loenen op het Noordeinde nr. 12 in Den Haag (de dagelijkse leiding kwam in handen van de heer W. T. Nollée, die al bij Van Loenen werkzaam was). In 1878 wordt in Rotterdam een 2e vestiging vermeld op de Wijnstraat nr. 151. De zaak werd in 1887 geliquideerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

H.A.E.N.

Dit stempel laat zien dat ooit op de Plantage Middenweg nr. 42 in Amsterdam boekhandel/leesbibliotheek H.A.E.N. gezeten heeft. Ik heb er gee...