zondag 11 juli 2021

Immig

Op 1 september 1873 begon Cornelis Immig Sr. (1838- ), die daarvoor jarenlang bij de firma Van Sijn had gewerkt, in een perceel aan het Bolwerk in Rotterdam een bescheiden drukkerijtje met een paar lettersoorten en een handpers. Al na een jaar breidde hij uit en verhuisde naar de Oostmolenstraat nr. 28 (ook wel 28-30). In 1892 deed zijn zoon Cornelis Immig Jr. (1867-1924) zijn intrede in de zaak. Vanaf dat moment was er sprake van Corns. Immig & Zn. De activiteiten werden uitgebreid met een binderij en in 1900 nam Immig Jr. de leiding van zijn vader over. In datzelfde jaar mocht de zaak zich “Hofstoomdrukkerij” noemen. In 1902 verhuisde de firma naar een nieuw pand aan de Nieuwe Haven nr. 5 (ook wel 3-5), naast de kazerne. Blijkens 2 van de afgebeelde etiketten heeft de zaak ook op de Nieuwehaven nr. 95 gezeten.
De “Koninklijke Boek- en Steendrukkerij, Boekbinderij, Lichtdrukinrichting en Fabriek van Lichtdruk- en Calqueerpapieren Corns. Immig & Zn.” was niet meer uit Rotterdam weg te denken. Immig Jr. was actief in diverse vakorganisaties; zo was hij o.a. hoofdbestuurslid van de Federatie van Werkgeversorganisaties in het Boekdrukkersbedrijf. Maar daarnaast was hij ook organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Rotterdam. In 1915 schonk hij (anoniem) het Standaart-orgel in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis (dat hij de schenker was, bleek pas veel later). Tussen 1906 en 1935 was de afdeling steendrukkerij gevestigd aan de Gedempte Slaak nr. 142 (later nr. 116). Verder was er tussen 1904 en 1920 een nevenvestiging in Amsterdam op de Rozengracht nr. 8-10. Rond 1920 werd de firma omgezet in een NV v/h Corns. Immig. Bij het 25-, 35- en 50-jarig bestaan van de zaak verschenen er jubileumuitgaven. In de uitgave t.g.v. het 35-jarig bestaan stond o.a. het volgende gedichtje: “Nu vijf-en-dertig jaar geleen / is Immig’s zaak gesticht; / haar oorsprong was maar zwak en kleen / toch is zij niet gezwicht, / maar heeft zich krachtig uitgebreid / tot der firma eer; door veler trouw, moed en beleid / ontwikkelde zij zeer. Toen Immig Jr. in juli 1924 overleed, volgde A.A. Teelink hem op als directeur. In datzelfde jaar werd zijn broer Cornelis Teunis Immig, Graphiker te Cassel, benoemd tot commissaris. In 1945 tenslotte fuseerde de NV Immig met de Haagse drukkerij Lankhout (sinds 1853) met als resultaat de “Vereenigde Drukkerijen Lankhout-Immig” in Den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

H.A.E.N.

Dit stempel laat zien dat ooit op de Plantage Middenweg nr. 42 in Amsterdam boekhandel/leesbibliotheek H.A.E.N. gezeten heeft. Ik heb er gee...