woensdag 31 mei 2023

Bos

J. Bos startte in 1927 een boek- en kantoorboekhandel/leesbibliotheek/advertentiebureau/lijstenhandel op de Ringdijk nr. 249 in Zwijndrecht. (“Boekhandel J. Bos”). Vanaf 1937 wordt de initiaal J. niet meer vermeld. Voortaan is er sprake van “Boekhandel Firma Bos”. De zaak wordt daarna door verschillende leden van de familie Bos gerund: W. en A. Bos. Deze boekhandel heeft zeker tot midden jaren ’60 bestaan.

dinsdag 30 mei 2023

Bazuin

Zwijndrecht kende in de jaren ’90 naast “Het Anker” nog een andere christelijke boekhandel. Evangelische boekwinkel “De Bazuin” was gevestigd op de Meerkoetstraat nr. 15 (Vogelbuurt-West). De zaak werd geleid door mevr. J. Brink-van der Kooij. Ook de naam De Bazuin kom je verspreid over het land vaker tegen bij christelijke boekhandels (o.a. in Tiel).

maandag 29 mei 2023

Zwijndrecht Het Anker

Verspreid over het land kwamen er een tijdlang vrij veel christelijke boekhandels voor met de naam “Het Anker”. Later werd de naam soms veranderd in “Ichthus Boekhandel” (in Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld). De christelijke boekhandel/uitgeverij “Het Anker” in Zwijndrecht was tussen 1978 en 1995 gevestigd op de Prins Mauritsstraat nr. 9. De uitgeverij onderscheidde zich vooral met christelijke kinder-/jeugdboeken.

zondag 28 mei 2023

Zuid-Beijerland Tuk

Bert Tuk had in de jaren ’90 van de vorige eeuw een boek- en kantoorboekhandel op de Dorpsstraat nr. 141 in Zuid-Beijerland (gemeente Korendijk) (nu gemeente Hoeksche Waard).

zaterdag 27 mei 2023

Zegwaart's Warenhuis

Gerrit Pieter Roos begon eind 19e eeuw in Zegwaart (Zoetermeer) een ambulante handel in boter, kaas en eieren. Op een gegeven moment kocht hij een schuur en een stuk land aan de Dorpsstraat. In 1922 zette hij een grote stap: hij liet aan de Dorpsstraat nr. 156 een warenhuis bouwen, waar van alles te koop was: huishoudelijke artikelen, speelgoed etc. (een zogenaamde “winkel van sinkel”). Het afgebeelde etiket maakt duidelijk dat er ook een boekenafdeling was. Na het overlijden van Gerrit Pieter zetten 2 zoons, Robert en Leendert Roos, het warenhuis voort en breidden het uit met o.a. woninginrichting. Een andere zoon, Izak Roos, zette de boekhandel voort, aanvankelijk op Dorpsstraat nr. 165, later op nr. 155. Deze boekhandel werd vanaf 1999 geleid door R. A. Roos. Op 31 januari 2012 sloot “Roos Boek en Kantoor” definitief de deuren.

vrijdag 26 mei 2023

Watertoren

Het echtpaar Verroen begon in 1992 met boekhandel “De watertoren” op het adres Samanthagang nr. 2 in Zoetermeer (Rokkeveen-West). In 2002 nam Stefan Verroen de zaak van zijn ouders over. Hij sloot zich later aan bij de franchiseketen Primera (Primera Rokkeveen).

donderdag 25 mei 2023

Schuppen

In 1928 opende de uit Veenendaal afkomstige Cornelis van Schuppen een boek- en kantoorboekhandel/papier- en kunsthandel/leesbibliotheek/drukkerij aan de Dorpsstraat nr. 40 in Zoetermeer-Zegwaart. Van Schuppen was uitgever van “Het Nieuws voor Zoetermeer, Zegwaart, Pijnacker, Nootdorp, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Leischendam, Veur, Stompwijk, Benthuizen, Bleiswijk, Moercapelle en Zevenhuizen”. Hij gaf ook veel ansichtkaarten uit. Voor de 2e wereldoorlog samen met uitgeverij NEWO en na de oorlog samen met Jospé uit Arnhem. In 1953 werd de zaak voortgezet door J. H. Ribberink.

woensdag 24 mei 2023

Roos

Gerrit Pieter Roos begon eind 19e eeuw in Zegwaart (Zoetermeer) een ambulante handel in boter, kaas en eieren. Op een gegeven moment kocht hij een schuur en een stuk land aan de Dorpsstraat. In 1922 zette hij een grote stap: hij liet aan de Dorpsstraat nr. 156 een warenhuis bouwen waar van alles te koop was: huishoudelijke artikelen, speelgoed, etc. (een zogenaamde "winkel van sinkel"). Het afgebeelde etiket laat zien dat er ook een boekenafdeling was. Na het overlijden van Gerrit Pieter zette één van zijn zoons, Izak Roos de boekenafdeling apart voort, aanvankelijk op Dorpsstraat nr. 165, later op nr. 155. Izak dreef de zaak samen met zijn vrouw N. Roos-Loef. Vanaf 1999 zwaaide R. A. Roos er de scepter. Op 31 januari 2012 sloot "Roos Boek en Kantoor" de deuren.

dinsdag 23 mei 2023

Ribberink

J. H. Ribberink nam rond 1953 de boek- en kantoorboekhandel/leesbibliotheek/drukkerij over van C. van Schuppen op de Dorpsstraat nr. 40 in Zoetermeer. Vanaf 1961 wordt als adres vermeld Dorpsstraat nr. 39. Ribberink gaf in die tijd diverse bladen uit, zoals “Kerkklanken”, blad van de Ned. Herv. Kerk in Zoetermeer (maandelijks), “Kerk en werk”, orgaan van de Federatie van Prot. Godsdienstonderwijzers (-essen) in Nederland (maandelijks) en het “Streekblad voor Midden Zuid-Holland” (wekelijks). In 1987 verscheen bij Ribberink “De Oude Kerk te Zoetermeer : geschiedenis van de kerk en de gemeente”, door Ronald Grootveld en Botine Koopmans. De drukkerij verhuisde eind jaren ’70 naar de Philipsstraat nr. 5, maar ging later failliet. In de jaren ’80, toen Ribberink deelnemer was aan de inkoopcombinatie Libris, werden filialen geopend in Bleiswijk (Dorpsstraat nr. 59) en Maarn (Raadhuislaan nr. 9). Vanaf 1999 werd de zaak geleid door mevr. A. C. Minnaard-Domburg. Begin deze eeuw was Ribberink ook aanwezig op het Theaterplein nr. 47 (Stadshart), waar nu een filiaal van Boekhandel De Kler uit Leiden gevestigd is.

maandag 22 mei 2023

Read Shop Zoetermeer

De in 1992 door Koos Boukens opgerichte franchiseketen “The Read Shop” heeft inmiddels verspreid over het land meer dan 175 vestigingen. De allereerste vestiging bevond zich in Zoetermeer. In de loop der jaren waren er in Zoetermeer, voor zover ik heb kunnen nagaan, 3 Read Shops, waarvan er 1 nog bestaat. Rond 2002 dreven mevr. B. R. van Bemmel en de heer H. van Woggelum een Read Shop op de Groen-blauwlaan nr. 111. Later wordt als eigenaar vermeld E. J. Gertenaar. De eigenaar van The Read Shop op het adres Middelwaard nr. 12., H. F. van Toen (zie het afgebeelde etiket), had nog een 2e vestiging in Delft op Wijnhaven nr. 9. De nog bestaande Read Shop (eigenaar C. G. v.d. Linden) bevindt zich op het adres Meeuwenveld nr. 7.

zondag 21 mei 2023

Paagman Zoetermeer

De Haagse boekhandel Paagman, gestart in 1951 na de overname van de “Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel” van I. J Sloos, opende in de loop der tijd in diverse plaatsen in de regio filialen (Leidschendam, Delft, Rijswijk, Rotterdam). Maar ook in Zoetermeer op het adres Noordwaarts nr. 212. Deze vestiging werd een tijdlang geleid door mevr. A. Paagman. In 2011 sloten diverse filialen, waaronder Zoetermeer, de deuren na een uitgesproken faillissement.

zaterdag 20 mei 2023

Goede Herder

De evangelisatiewinkel “De Goede Herder” in Zoetermeer ging in 1979 van start op de Dorpstraat nr. 69b. Geruime tijd wordt als bedrijfsleider genoemd de heer D. Bonte. De term “evangelisatiewinkel” wordt op een gegeven moment losgelaten; er is daarna sprake van “Christelijke Boekhandel”. De zaak valt onder de paraplu van de Stichting De Goede Herder in Zoetermeer. Het gebruikelijke assortiment bij christelijke boekhandels: bijbels, liedboeken christelijke lectuur, muziek, wenskaarten, etc. Op enig moment verhuisde de winkel naar het huidige adres, Dorpstraat nr. 74. De winkel maakt nu deel uit van en groep van 4 Ichthus-boekhandels (Zoetermeer, Den Haag, Alphen en Leiden), maar in Zoetermeer is de zaak bij veel bewoners nog steeds bekend als “De Goede Herder”.

vrijdag 19 mei 2023

Zoetermeer Bruna-Seghwaert

Vanaf 1987 bestierde mevr. J. C. M. Berkhout-Nozeman als franchisenemer een Bruna-vestiging op het adres Petuniatuin nr. 43 in stadsdeel Seghwaert in Zoetermeer (vroeger een zelfstandig dorp). In februari sloot zij om gezondheidsredenen de deuren.

donderdag 18 mei 2023

Smidse

In 1995 ging de Stichting Christelijke Boekwinkel “De Smidse” van start op het adres Plein nr. 5 (ook wel 5A) in Wateringen. Naar verluidt het kleinste winkeltje van het dorp. Het assortiment bestond naast bijbels, liedboeken en andere christelijke lectuur uit o.a. literatuur, kinderboeken, wenskaarten etc. Als verantwoordelijke bestuurders worden genoemd G. van Velzen (1995) en J. M. de Bruijn (2002).

woensdag 17 mei 2023

Wateringen Klemann

Adriaan Carl Maria Klemann opende in 1946 de eerste boekhandel van Wateringen op het adres Plein nr. 24. De zaak profileerde zich met name met rooms-katholieke uitgaven. Klemann was vertegenwoordiger voor Nederland van uitgeverij Lannoo uit Tielt (België). De winkel wordt voor het laatste vermeld in 1985.

dinsdag 16 mei 2023

Woest

Pieter Antonius Woest nam in 1930 de leesbibliotheek van Van Unen over op het Molenplein nr. 3 (ook wel 3-4) in Wassenaar. De zaak werd bekend onder de naam “Eerste Wassenaarsche Leesbibliotheek”. Maar naast de leesbibliotheek was er bij Woest ook sprake van een boek-, kantoorboek-, kunst- en fotohandel. Er was ook een agentschap van dagblad “Het Vaderland”. Vanaf ca. 1955 zwaaide P. A. Woest Jr. de scepter. Laatste signalering rond 1972.

maandag 15 mei 2023

Witt

In de jaren ’20 is er sprake van een boekhandel M. de Witt in Wassenaar. Als adressen worden dan vermeld Kerkstraat nr. 39 en later Gravestraat nr. 8. Vermoedelijk gaat het hier om een voorloper van Boekhandel M. L. de Witt. Hoe dan ook: Martinus Leonardus de Witt had vanaf 1930 een boek-, papier- en kunsthandel op de Langstraat nr. 96. Vanaf 1951 werd de zaak geleid door mevr. C. de Witt-Verhoog. In 1957werd de zaak overgenomen door Frans Cornelissen, die daarvoor al enkele jaren bij mevr. De Witt werkzaam was.

zondag 14 mei 2023

Werner

Rond 1923 richtte P. Werner aan de Papelaan nr. 1, direct aan den Deijl in Wassenaar “Drukkerij Werner & Co” op. Ca. 1951 werd de naam van het stuk van de Papelaan dat zich binnen de gemeentegrens van Wassenaar bevond, gewijzigd in Papeweg. Het adres van de drukkerij is dan Papeweg nr. 1B. Rond 1928 had de firma Werner ook een vestiging aan de Schouwweg nr. 13 in Wassenaar en op de Haagweg nr. 78c in Leiden. In 1935 werd een verkoopkantoor geopend in het “Old Assyrian Huis” aan de Zonneveldstraat nr. 2 in Leiden. Vanaf 1945 gaf drukkerij Werner het (voormalig illegale) blad “De Morgenpost” uit, dat vanaf 1947 het “Wassenaars Nieuwsblad” heette. Een zoon van P. Werner, Ad Werner (grafisch ontwerper), zorgde regelmatig voor illustraties in dit blad. De oprichter wordt in de jaren ’50 terzijde gestaan door zijn zoon P. J. Werner Jr. In 2006 werd het faillissement over dit bedrijf uitgesproken, dan handelend onder de naam “Drukkerij Frans Bekkering B.V.”

zaterdag 13 mei 2023

Boeckhuys Wassenaer

In 1978 vestigde C. M. A. (Cor) van der Lee zich als boekhandelaar in het pand Langstraat nr. 11 in Wassenaar onder de naam “Boeckhuys Wassenaer”. Tussen 1987 en 1992 gaf Van der Lee verschillende boeken uit met Wassenaarse onderwerpen. Zo verscheen in 1989: “Geschiedenis en verklaring van de straatnamen in Wassenaar”, samengesteld door Robert van Lit. In 1996 werd de zaak overgenomen door mevr. R. H. (Helga) Bosman en Wouter Develing. Boeckhuys Wassenaer was toen aangesloten bij de inkoopcombinatie “Libris”. Gesignaleerd tot ca. 2002.

vrijdag 12 mei 2023

Ravensteijn

Bij antiquariaten kom je niet vaak “boekhandelsetiketjes” tegen. Antiquariaat Van Ravensteijn op de Hillenaarlaan nr. 29 in Wassenaar liet er wel een vervaardigen. Het betreft hier een algemeen antiquariaat dat in 1995 van start ging. Eigenaresse: mevr. N. G. van Ravensteijn-Medema.

donderdag 11 mei 2023

Hoogeveen

Wilhelmus Johannes Hoogeveen ging in april 1930 van start met een rooms-katholieke boek- en kantoorboekhandel op de Kerkstraat nr. 71 in Wassenaar. Er was ook een leesbibliotheek aan de zaak verbonden, die in 1950 werd opgeheven. In de jaren ’50 en ’60 verdwenen er veel leesbibliotheken omdat ze de concurrentie met de inmiddels aanwezige openbare bibliotheken niet meer aankonden. In de winkel van Hoogeveen werden ook religieuze artikelen verkocht. Na het overlijden van de oprichter in 1959 werd de zaak voortgezet door Nicolaas Leonardus Hoogeveen, toen als “W. J. Hoogeveen & Zn.” De zaak heeft waarschijnlijk tot ca. 1980 bestaan.

woensdag 10 mei 2023

Groen

In het pand aan de Langstraat nr. 196 (vroeger nr. 96)(hoek Gravestraat) in Wassenaar, waar in de jaren ’30 kantoorboekhandel M. L. de Witt gevestigd was, vervolgens vanaf 1957 de kantoorboekhandel van Frans Cornelissen, vestigde zich in 1986 Henk de Groen, eveneens met een kantoorboekhandel. In de loop der jaren veranderde het karakter van de zaak. De nadruk in het assortiment kwam steeds meer te liggen op luxe schrijf- en papierwaren. Vanaf 1999 presenteerde de zaak zich als “De Groen Pens & Stationery” en in 2011 werd op het adres Langstraat nr. 144 een aparte winkel met lederwaren geopend.

dinsdag 9 mei 2023

Goede Boek

Zoals zoveel plaatsen kende ook Wassenaar een christelijke boekhandel. In de jaren ’70 zat Bijbelhuis “Het Goede Boek” op de Johan de Wittstraat (hoek Van Zuylen van Nijeveltstraat). Eigenaar was M. Boelhouwer.

maandag 8 mei 2023

Deyl

Leesbibliotheek, Boek-, Papier- en Kunsthandel “Den Deyl” was tussen 1951 en 1965 gevestigd op de Van Zuijlen van Nijeveltstraat nr. 4 in Wassenaar. In de loop de jaren werd het assortiment ook uitgebreid met speelgoed. Eigenaren waren achtereenvolgens J. H. Volker en B. J Quast. De leesbibliotheek werd in 1965 opgeheven.

zondag 7 mei 2023

Cornelissen

In 1957 nam F. F. (Frans) Cornelissen de boek- en kantoorboekhandel/papier- en kunsthandel over van M. L. de Witt aan de Langstraat nr. 96 (later werd dit nr. 196) in Wassenaar. De zaak heeft tot ca. 1986 bestaan.

zaterdag 6 mei 2023

Wassenaar Anker

Midden jaren ’30 opende M. Kraan een copieerinrichting/kantoorboekhandel/leesbibliotheek aan de Langstraat nr. 30 in Wassenaar onder de naam ’t Anker. M. Kraan werd later opgevolgd door zijn zoon M. Kraan Jr. De zaak zou tot midden jaren ’90 bestaan hebben. Wassenaar heeft in de 20e eeuw overigens minstens 7 particuliere leesbibliotheken gekend.

vrijdag 5 mei 2023

Veldwijk

Eind 1926 startte F. Veldwijk met een boek- en kantoorboekhandel/drukkerij op de Oranjelaan nr. 30 in Waddinxveen. In 1940 gaf de firma Veldwijk de volgende publicatie uit: “Uit de geschiedenis van Waddinxveen”, door Pieter van Balen. Vanaf 1945 werd Veldwijk (toen geleid door Jan Veldwijk) de uitgever van het “Weekblad voor Waddinxveen”. In de jaren ’60 wordt als adres vermeld: Kerkweg-Passage nr. 53. Daar beschikte de boekhandel ook over een expositieruimte voor kunst-tentoonstellingen. De drukkerij heeft langer bestaan dan de boekhandel. Onder de naam “Veldwijk-Van Loon Grafische Bedrijven B.V.” was de zaak gevestigd op de Oranjelaan nr. 9. Als firmanten van de familie Veldwijk worden dan genoemd: Fred en Berend Veldkamp. In 2010 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten met drukkerij “Twigt Grafisch Facilitair” in Waddinxveen. In 2013 werden de werkzaamheden geconcentreerd op één locatie: Coenecoop nr. 1. Maar in 2014 werd het faillissement over dit bedrijf uitgesproken.

Sonneveld

De kantoorboekhandel van D. Sonneveld in Waddinxveen is, voor zover ik heb kunnen nagaan, van start gegaan ca. 1998 op het Koningin Wilhelminaplein nr. 6. In oktober 2012 werd ook een vestiging geopend in Zoetermeer in winkelcentrum Oosterheem, Oosterheemplein nr. 478. Daarnaast is er nog sprake van een tweede vestiging in Zoetermeer in winkelcentrum Meerzicht op het adres Middelwaard nr. 70a.

woensdag 3 mei 2023

Kreupeling

Martinus Johannes Kreupeling was in de jaren ’80 van de 19e eeuw “brievengaarder” (een voorloper van de huidige postbode) in Waddinxveen. Na zijn overlijden begon zijn weduwe in 1899 een boek- en papierhandel. De zaak heeft tot 1918 bestaan.

dinsdag 2 mei 2023

Burger

Teunis Burger begon in 1931 een kantoorboekhandel aan de Dorpsstraat nr. 80 in Waddinxveen. In 1958 wordt de winkelruimte flink uitgebreid. Na het overlijden van de oprichter werd de zaak gerund door zijn zoon Willem Burger. In 1981 wordt een splinternieuw en groter pand betrokken aan de Dorpsstraat nr. 39. De derde generatie Burger, in de persoon van Ton Willem Burger, doet in 1994 zijn intrede. De afdeling kantoorinrichting werd in de loop der tijd steeds belangrijker. Het in 1999 geopende filiaal in Moordrecht op Kerkplein nr. 13 werd in 2006 weer gesloten. Burger presenteert zich – op weg naar het 100-jarig bestaan? – als “Burger Boek en Kantoor” onder de vleugels van Burger Junior Holding BV.

maandag 1 mei 2023

Volkers

De uit Leiden afkomstige typograaf A. Volkers ontving zijn opleiding bij verschillende drukkerijen, o.a. bij Brill. Eind jaren ’20 besloot hij voor zichzelf te beginnen en huurde in Voorschoten een pand van Eigeman op de Schoolstraat (huidige Vishal) en ging van start met een eenvoudige degelpers. Niet zonder succes, want al in 1930 verhuisde hij naar Voorstraat nr. 13 (huidige pand van rijwielhandel Besuyen) en startte naast de drukkerij een leesbibliotheek. In 1933 gaf drukkerij Volkers het volgende proefschrift uit: “Over doelmatige veevoedering in Nederland”, door Cornelis Kooy Lzn. In 1937 kon Volkers, mede met financiële hulp van bollenkweker Eggink, het pand van slager Grundeken kopen op de hoek van de Molenlaan en de Voorstraat. Het pand ging tegen de grond en de winkel zoals de meeste Voorschotenaren hem zich herinneren, verrees op die hoek, Voorstraat nr. 1. Dat betekende tevens de start van een echte boekhandel. De leesbibliotheek werd overigens tot 1968 gehandhaafd. Ik herinner me de drukkerij nog goed. Mijn geboortehuis bevond zich op nog geen 50 meter van de ingang aan de Molenlaan en ik heb als kind, als de deur openstond, regelmatig gefascineerd staan kijken naar de drukpersen in bedrijf. Volkers startte eind jaren ’40, begin jaren ’50 met het maandelijks verschijnende huis-aan-huis advertentieblad “De Omroeper” (4 pagina’s), dat in de loop der tijd echter sterk werd uitgebreid met redactionele pagina’s. Naast De Omroeper gaf Volkers daarna ook “De Klopper” uit. Dat blad verscheen ook maandelijks. De beide bladen wisselden elkaar af. Met name in de jaren ’50 en ’60 gaf Volkers ook vrij veel Voorschotense ansichtkaarten uit. In de jaren ’70 werd de boekhandel verkocht aan een Haagse stichting die beginnende boekhandelaren de kans bood een eigen zaak te beginnen. Dat resulteerde toen in ”Boekhandel Moesker”, Voorstraat nr. 1. Boekhandel Volkers, de boekhandel waar ik mijn eerste boek kocht! Met dank aan Loes de Keuning-Volkers.

Pieters

P. Pieters Jr. begon in 1905 een oude- en nieuwe boekhandel op het adres Da Costakade nr. 71 in Amsterdam. Vanaf het begin specialiseerde hi...